Tambor neckyáda 2015 osvěžila tropické Labe

07.07.2015 07:09

“Bylo to spontánní rozhodnutí”, vzpomíná na nápad jet neckyádu na plavidle LEDEN členka posádky jedné ze soutěžních lodí. “Jela jsem na motorce a bylo hrozné horko”, vysvětluje a přitom nasazuje dětem lyžařské helmy a brýle. Sama bude pádlovat v pletené čepici a rukavicích. Zimní bundy letos vzdali. Nedivím se. Tady v lese na Podháji u Labe je v 9 hodin ráno příjemně, ale všichni tuší, že tropické horko nás dnes nemine. Včera teploty atakovaly 35 stupňů a dnes nebude chladněji. 

Členové dalšího soutěžního plavidla se rozcvičují - jedná se o dva soupeřící fotbalové týmy s dvěma rozhodčími. Z lesa kousek nad námi se spustila siréna. To hasičský tým zkouší funkčnost jednotlivých dílů svého plavidla. Ze silnice nad námi sjíždí na přívěsu další loď, vlastně mašinka. “Vyhulbanda” - pěkný název pro loď. 

Na splavu ve Verdeku je zatím poloprázdno. Vodní záchranáři přezkušují svoji výstroj a první diváci si rezervují svým tělem místa ve stínu. Kolem půl jedenácté je plno a připlouvají první lodě - ovšem ty nesoutěžní, včetně záchranných kajaků. Dnes však nikdo záchranu naštěstí potřebovat nebude - všechna plavidla jsou naváděna na bezpečné místo splavu a členové posádek se chovají vzorně. Jediné, co se na splavu zachraňuje, jsou vánoční dárečky z plavidla Vánoce, pár PET lahví z lodě Pet-RA a časomíra fotbalistů. 

Jako první však na splav připlouvají dvě mladé dívky - školačky Popelářky, sedící na duši od traktoru a s pár PET lahvemi. Na sobě oranžové vesty technických služeb, v ruce pádlo a koště. Rozpadnou se silou vody až pod splavem, ale zase se dají do kupy a do loděnice doplují překvapivě zase spolu. Velký aplaus vítá loď Pet-RA - napodobenina papyrové egyptské lodě - z PET lahví. V hlasování ji lidé označují jako egypťané, faraóni, KON-TIKI. Hned v závěsu jedou další lodě - diváci tak sledují jednu plující loď hezčí než druhou. Fotbalisté si před splavem klekají a s hlavami u kolen čekají, co jim splav přinese. Vydrží, nevydrží, spadnou? Zdařilé proplutí slaví jásotem stejně jako diváci. Povalenou časomíru jim pomáhají po Labi honit kajakáři. Pod dřevěným mostem se valí kouř z mašinky - chlapci před splavem přiložili a míří k obávanému místu -  projedou opět bez problémů. Bílý vor LEDEN se sněhulákem bohužel nepřináší sníh, ale lidé žasnou nad pletenými rukavicemi, čepicemi a lyžařskými helmami. Kdo by to dnes v takové výstroji vydržel? Lednový vor se na splavu zasekne - jeden ze sudů voru se zřejmě bojí sjet. Vor drží na splavu a hrozí, že zcela ucpe hlavní trasu průjezdu splavem. Nakonec povolí a může přijet další plavidlo - Vánoce. Na přední části si vezou do hněda upečenou vánočku. Možná by si ji někdo mohl splést, a tak jeden z organizátorů pomocí amplionu vysvětluje podstatu celé lodi. Moderovaný splav byl jistě dobrý nápad - lidé tak mohou zcela pochopit záměr stavitelů lodí a třeba i změnit své rozhodnutí při hlasování o nejlepší lodě prostřednictvím soutěže SMS.

Zvuk sirény označuje příjezd Hasičů - z hadice stříkají vodu nejdříve před sebe na splav a potom mírně zamíří mezi diváky. Ačkoliv lidé křičí, v tomto horku to může být jen osvěžující, tedy kdyby na ně skutečně zamířili. Netroufli si - je fakt, že proud z hasičské hadice byl dost silný.

Diváci Tambor neckyády však nečekali jen u splavu ve Verdeku - kdekoliv se šlo dostat k Labi pěšky či na kole nebo alespoň na něj dohlédnout, tam ve stínu stromů stály hloučky a trpělivě čekaly na průjezd soutěžních lodí. Všichni měli šanci zasáhnout do výsledků soutěže o nejkrásnější plavidlo - přes SMS stačilo poslat jména tří “nej” lodí. Každý z hlasujících se tak zároveň dostával do slosování o ceny od sponzorů - zahradního grilu, setu k počítači a balíček s dobrotami, čaji a čokoládou.

Hlavní cenu - auto Citroen C4 CACTUS na víkend vyhráli fotbalisti, sud piva Tambor zbyl na posádku mašinky a dort Tambor neckyády si odnesli egypťané. Ovšem tyto týmy spolu se čtvrtými hasiči od sebe dělilo skutečně jen málo bodů - soutěž byla velmi vyrovnaná a všichni účastníci si odnesli minimálně jednu z nabízených cen.

V loděnici hrála příjemná živá hudba v podání části kapely Původní Bureš, která hraje již od 80. let, poté následována Filipem Pýchou s přáteli. Ani zábava na vodě po doplutí lodí neskončila - k zapůjčení byly paddle boardy (surfovací prkna na českou vodu:-), v kiosku se mrazili nanuky a ohřívaly párečky.

 

Tak za rok zase! Děkujeme celému přípravnému týmu za skvělou akci a všem sponzorům za podporu!

Videa najdete zde
Fotografie zde